Mit barn er særligt sensitivt, hvad nu?

Der er jo aldrig en one size fits all løsning, men man har nu alligevel nogle retningslinjer man kan forholde sig til, når man har konstateret at ens barn er sensitivt.



Jeg vil lige starte med at anbefale man kontakter en ergoterapeut med speciale i sanseintegration. De kan give langt mere målrettet vejledning.

Men her er nogle ufarlige ting man kan prøve af mens man venter på en tid.

Det aller første vi gjorder var at slukke for fjernsynet. Der er delte meninger om det er det rigtige at gøre, mange jeg har skrevet med benytter skærm med deres børn fordi det får dem til at slappe af. Men her hjemme har det fungeret rigtig godt at slukke for tv'et. Inden da brugte vi i sær YouTube rigtig meget, det var det eneste der virkede når gråden og humøret var meget dominerende. Men det er uden tvivl der vi har set den største effekt på hans humør. Og han er meget nemmere at putte om aftenen fordi han ikke lige har knaldet en times YouTube af inden.

Derudover er her hvad vores ergoterapeut anbefalede os at starte med.

1. Faste rutiner.

Det er én af de ting jeg startede med at have det rigtig svært med. For hvad betyder faste rutiner? Er det at vi altid spiser morgenmad kl.9.00,  eller er det at vi altid spiser morgenmad når vi står op. 

Vi er endt med den sidste løsning. Alting gøres i relation til Augusts søvn. Så vi spiser morgenmad når vi vågner. Vi spiser frugt efter første lur og her får han også tøj på og vi går på legeplads. Vi spiser frokost kl.11.00 og så sover han lur igen. Kl.14.00 er der eftermiddags mad, og så endnu en lur. Så aftensmad og bad og så puttes til natten mellem 18.00-19.00. 

Det er ikke så meget klokken der styre tingene men Augusts lur rytme. Hvad der giver mening hos jer kan være noget helt andet.

2. Pak legetøj og bøger væk i kasser.

Vi har puttet alt hans legetøj i kasser og sorteret ud i det, så rokerer vi engang i mellem,  så der kommer nyt. Han skal helst ikke have for meget at vælge i mellem. 

Hans bøger er pakket i en kiste (og det ved han ikke) så har vi et par stykker i rotation indtil han bliver træt af dem. Inden vi pakkede det væk, var det et kæmpe stress punkt for os alle sammen. August hev alle bøgerne ud af reolen og blev mere og mere frustreret. Vi nåede ofte kun at læse en sætning og så var han videre til den næste bog, alt i mens han skældte ud. Nu får han valget i mellem to bøger, så læser vi den han vælger (eller dem begge fordi hvorfor nøjes). Det har gjort hele lege situationen meget sjovere og hyggeligere. 

Hvis I har meget legetøj der kan lyse og larme, så hav kun én ting fremme af gangen og hold øje med hvordan det påvirker dit barn. August har en klokke han elsker, men lige pludselig tager han sig til ørerne og det er tegn på vi skal lave noget roligt. Han stopper ikke selv legen, jeg er nødt til at tage klokken (og gemme den) og finde på noget nyt at lave.

3. Hold pauser.

Det er nødvendigt at skærme sit barn mere end "normalt". Hvilken rytme der giver mening hos jer ved I bedst selv og måske skal I prøve jer frem.

Herhjemme sover August lur ca. Hver anden time og vi forsøger at holde pauser en halv time før han skal sove igen. Vi sætter os typisk med en bog og læser den 45 gange. Man kan også synge en sang, lave nusse leg, lave hule, gynge på en sansegynge og så meget andet. Det er noget med at finde noget ens barn gider og samtidig noget der er roligt og ikke stærkt stimulerende. Man kan også bruge et tipi telt eller en dråbe gynge. 

Det er især nødvendigt når man er ude, f.eks. til fødselsdag. Og der er det vigtigt at man gør det alene. De andre børn kan ikke være med til at læse bog. Det kan være grænseoverskridende at skulle sige nej til at andre må være med. Men det er altså ikke en hyggelig leg eller putte stund for alle børn. Det er et vigtigt redskab der skal hjælpe dig og dit barn med at kunne holde til at være til fødselsdag. Man kan evt. Snakke med værten om det her inden man kommer, det kan måske gøre det lidt nemmere.

4. Begræns stimuli.

Det her er det absolut sværeste syntes jeg. For hvad er for meget og hvad er for lidt. Fordi August er udadsøgende kan vi ikke bare skærme ham for alt. Han skal opleve noget.

Men. Det der har fungeret er at tænke i en stor aktivitet om dagen. Én legeplads tur. Én gæst. Én tur ud at handle. Ikke det hele. Én af tingene.

Har vi været på legepladsen, er det det. Så må en af os blive hjemme med ham når der skal handles ind. Og hvis vi får gæster er det det vi gør den dag. Lige nu er det nok. Når han bliver større kan det godt være at der skal fyldes mere på hans dag. Det ved jeg ikke endnu af gode grunde.

Det er noget trial and error. Du kender dit barn bedst og ved hvad det kan rumme. Husk at en reaktion på overstimulering godt kan komme meget senere på dagen, eller først dagen efter. Er det svært at vide hvad der er skyld i reaktionen kan det måske være en hjælp at pille alt væk også fylde lidt på af gangen, når bægeret tipper ved man hvor grænsen går.

Der er en masse andre fif og behandlinger alt efter vilke specifikke udfordringer ens barn har, men det er her det hele starter uanset. De her fire ting er grundpillen i at få et mere harmonisk barn.

Jeg håber at det her giver noget at starte med? Stil endelig spørgsmål hvis der er noget du undre dig over eller gerne vil have uddybet. Jeg er ikke ekspert, men sammen kan vi måske finde svaret eller finde ud af hvem vi kan spørger.

Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Sådan sover mit barn

Ammestop

Instagram arkiv #6